P.M.S

PMS

Menstruation can be burdensome, but for women who suffer from premenstrual syndrome this monthly period is even harder. This disorder in the hormone system causes mental and physical symptoms, that can be treated adequately with cannabis. Women with this condition usually experience several physical and mental symptoms right before their menstruation starts, such as depression, cramping, (head) aches and gastrointestinal problems, besides the usual discomforts of menstruation. It is assumed that reduced serotonine levels in the body are the cause of the depressive thoughts and feelings during PMS. The use of highly addictive and damaging antidepressants for these symptoms are quite common. Sadly these substances don’t always work, it takes a long time before the benefits are experienced and they often come with very negative side effects. One of the more severe physical symptoms of PMS are the menstrual cramps, contractions of the muscles around the lower abdomen and lower back. For many women, these are the most noticeable and discomforting symptoms of menstruation. These cramps occur when the uterus contracts to release the uterine lining, an essential part of menstruation. Avoiding this is impossible, but of course the pain that comes with it can be reduced.

Cannabis is an effective muscle relaxant and pain killer and has proven to be highly effective for these symptoms. Actor Whoopi Goldberg even designed a complete cannabis product line aimed at relieving women’s menstrual cramping. By oral ingestion of cannabis – using cannabis oil, capsules or simply consuming cannabis edibles – pain symptoms can be reduced for 4 to 8 hours. Also inhaling cannabis smoke or vapour can help with this, but despite the faster impact (20 minutes), the effects last shorter (1,5 to 2,5 hours). Another possible symptom of menstruation is diarrhoea. Cannabis also helps with this. The muscle relaxing and anti-inflammatory effects of cannabis calms the gastrointestinal problems. Previous research showed that CBD can slow down accelerated digestion (diarrhoea). Other studies also proved the effects of cannabis with gastrointestinal infections and other causes of digestive disorders. It should be noted that cannabis oil and other cannabis products are less effective during menstruation, and there is a scientific explanation for this. The female hormone oestrogen assists with the degradation of THC in the body and transforms it into a more potent substance, that is consequently absorbed by the body. So the more oestrogen that is present in the body, the higher the effects of THC will be. During menstruation, the oestrogen levels drop to their lowest point in the cycle. And even though cannabis is ideal to address the pain and discomforts of menstruation, it is difficult for the body to break down THC during this time. A ‘normal dose’ of cannabis oil – or other form of cannabis medication – can be less effectieve during this period.

https://www.youtube.com/watch?v=2UI7JbN5sYk&list=PL8rGkPnahuZ9PEdRaXxVriY4Y1B3FWajc

 

Niemand is graag ongesteld, maar voor vrouwen die lijden aan premenstrueel syndroom (PMS) is de maandelijkse periode al helemaal geen pretje. Deze stoornis in de hormoonhuishouding zorgt voor vervelende mentale en fysieke klachten, die gelukkig met cannabis kunnen worden behandeld.

Bij vrouwen met deze aandoening ontstaan vlak voor de menstruele periode verschillende lichamelijke en mentale klachten zoals depressiviteit, krampen, (hoofd-)pijn en spijsverteringsproblemen bovenop de gebruikelijke ongemakken die de ongesteldheid met zich meebrengt.
Gedacht wordt dat een verlaagd serotonine-gehalte in het lichaam de oorzaak is van depressieve gedachten en gevoelens bij PMS. Het gebruik van zwaar verslavende en schadelijke antidepressiva is bij dit soort klachten dan ook geen uitzondering. Helaas werken deze middelen niet altijd, duurt het lang voor je er überhaupt baat bij hebt en zijn de bijwerkingen ervan in veel gevallen zeer ongezond.
Eén van de heftiger fysieke symptomen van PMS zijn de menstruele krampen, samentrekkingen van de spieren rondom de onderbuik en -rug. Voor veel vrouwen zijn dit ook de meest ongemakkelijke en best merkbare symptomen van de ongesteldheidsklachten.
Deze krampen doen zich voor wanneer de baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten, een essentieel onderdeel van de ongesteldheid. Dit vermijden is dus onmogelijk, maar de pijn die ermee gepaard gaat verminderen kan natuurlijk wel.
Cannabis is namelijk een effectieve spierontspanner en pijnstiller en zeer effectief tegen dergelijke klachten gebleken. Actrice Whoopi Goldberg ontwierp zelfs een volledige cannabis-productlijn gericht op het verlichten van menstruatiekrampen bij vrouwen.
Door de orale inname van cannabis – middels wietolie, capsules of simpelweg het consumeren van etenswaren met cannabis (edibles) – kunnen pijnklachten langdurig (4-8 uur) worden verminderd. Het inhaleren van wietrook of damp van een vaporizer kan hiertegen ook helpen, maar is ondanks de snellere inwerking (20 minuten) vergeleken met de orale inname van kortere duur (1,5-2,5 uur).
Een mogelijke bijkomstigheid van PMS zijn spijsverteringsproblemen zoals diarree. Gelukkig helpt cannabis ook hier tegen. De spierontspannende en ontstekingsremmende eigenschap van wiet kalmeert namelijk ook de darmen en verlicht zo maag- en darmproblemen.
Eerder onderzoek wees uit dat CBD een versnelde spijsvertering (diarree) kan remmen. Andere studies bewezen ook al de effectiviteit van cannabis bij maag- en darmontstekingen en andere oorzaken van spijsverteringsstoornissen.
Het blijkt overigens dat wietolie (en andere cannabisproducten) minder effectief zijn tijdens de maandelijkse periode, en dit heeft een wetenschappelijke verklaring. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen helpt de afbraak van THC in het lichaam en maakt er een potenter stof van, dat vervolgens door het lichaam wordt geabsorbeerd. Hoe meer oestrogeen, des te potenter en effectiever de THC.
Tijdens de menstruatiecyclus dalen de oestrogeen-levels echter naar hun absolute dieptepunt. En hoewel cannabis ideaal is om de pijn en het ongemak van de ongesteldheid te bestrijden, is het in deze tijd moeilijk voor het lichaam om de THC af te breken. Een ‘normale dosis’ wietolie – of andere vorm van cannabismedicatie – is daarom in deze periode soms minder effectief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »